piątek, 22 marca 2013

Lekka kolacja dla kibica

Kontynuując jakże ważny piłkarski wątek, wtrącę swoje 3 kulinarne grosze do propozycji, którą na dzisiejszy wieczór złożył ON. Piwo i chipsy, na tak długi, pełen emocji wieczór to trochę mało, więc proponuję lekką, delikatną kolacyjkę:

Przekąska na piłkarski wieczór

Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • kulki sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • czosnek
  • świeża bazylia, ewentualnie suszona
  • sałata zielona
  • oliwa z bazylią
  • sól ziołowo-czosnkowa  lub zwykła
  •  pół plasterka świeżej, wędzonej szynki-ulubionej
  • bagietka, chleb drwal lub jakiekolwiek inne lekkie pieczywo
 Przygotowanie:

  1. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plastry odpowiedniej grubości.
  2. Pomidorki myjemy, przecinamy na połówki.
  3. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy.
  4. Ząbki czosnku drobno siekamy- tyle ile lubimy.
  5. Wszystkie składniki układamy na talerzyku, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i polewamy oliwą o smaku bazylii. Całość posypujemy pociętymi listkami świeżej bazylii, lub oprószamy suszoną, jeśli świeżej nie mamy.
  6. Do tej porcji dokładamy troszkę zielonej sałaty, mieszanej lub jednorodnej i obok układamy pokrojoną w paski szynkę. Dla wegetarian- szynkę możemy pominąć.
  7. Podajemy z ulubionym pieczywem- świeżym lub z tostera.

Ta lekka przekąska tak może wyglądać na talerzu:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz