Przekąska na piłkarski wieczór
Składniki:
- dojrzałe awokado
- kulki sera mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- świeża bazylia, ewentualnie suszona
- sałata zielona
- oliwa z bazylią
- sól ziołowo-czosnkowa lub zwykła
- pół plasterka świeżej, wędzonej szynki-ulubionej
- bagietka, chleb drwal lub jakiekolwiek inne lekkie pieczywo
- Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plastry odpowiedniej grubości.
- Pomidorki myjemy, przecinamy na połówki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy.
- Ząbki czosnku drobno siekamy- tyle ile lubimy.
- Wszystkie składniki układamy na talerzyku, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i polewamy oliwą o smaku bazylii. Całość posypujemy pociętymi listkami świeżej bazylii, lub oprószamy suszoną, jeśli świeżej nie mamy.
- Do tej porcji dokładamy troszkę zielonej sałaty, mieszanej lub jednorodnej i obok układamy pokrojoną w paski szynkę. Dla wegetarian- szynkę możemy pominąć.
- Podajemy z ulubionym pieczywem- świeżym lub z tostera.
Ta lekka przekąska tak może wyglądać na talerzu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz