ON też to poczuł - słońce obudziło "fantazję na kuchnię", więc chce czegoś nowego. Poszperałam i oto proszę, zestaw słoneczny na końcówkę zimy:
PRZEPIS
na obiad dwudaniowy, lekki, łatwy i ....kolorowy, a przede wszystkim smaczny!
Zupa- Słoneczna zupa przeddnówkowa
Składniki:
- średnia marchew,
- średnia pietruszka,
- cząstka selera,
- 15 fasolek szparagowych,
- kawałek żółtej i czerwonej papryki
- 15 brukselek
- 6 rzodkiewek, podobnej wielkości w całości
- 1 róża kalafiora podzielona na małe różyczki
- 5 pomidorki koktajlowe
- czubata łyżka masła klarowanego lub zwykłego
- 1,5l bulionu warzywnego
- czubata łyżeczka tymianku suszonego
- pół pęczka zielonej pietruszki
- Wszystkie warzywa umyć i osuszyć
- Marchew, pietruszkę, seler i paprykę pokroić w słupki
- Fasolkę szparagową przekroić na pół
- W woku lub na patelni rozgrzać masło, na rozgrzane wrzucić wszystkie warzywa oprócz kalafiora i pomidorków, przesmażać tak długo aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą koloru "złocistego", teraz dorzucić cząstki kalafiora i chwilę przesmażać - oczywiście warzywa co jakiś czas mieszamy delikatnie, aby się nie zrumieniły za bardzo a już na pewno nie wolno ich przypalić. Ta część trwa około 15 minut. Na chwile przed końcem wrzucamy pomidorki - około 2minut jeszcze przesmażamy. Warzywa w woku dosmaczamy przyprawą czosnkowo-ziołową, albo innymi przyprawami - można tylko solą.
- W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny i na gorący wrzucamy warzywa z woka
- Wsypujemy czubatą łyżeczkę tymianku. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Przed podaniem zupy - obficie posypujemy zieloną pietruszką.
DRUGIE DANIE- Ryż z jabłkami i cynamonem pod pierzynką ( a jednak...)
Składniki:
- ryż oraz mleko w proporcji 1:2- ilość zależy dla ilu osób danie przygotowujemy;)
- jabłka - ja wykorzystuję jabłka starte ze słoika, efekt jesiennej zapobiegliwości.
- 2-3 białka z jajek, 2-3 łyżki cukru pudru (zależy od upodobań)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od odmierzenia szklanką lub kubeczkiem potrzebnej ilości ryżu- ryż wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i "grzejemy" ryż, aż ziarenka zaczną zmieniać kolor (możemy tę część pominąć jeśli używamy ryżu typu "prabolied"). Zalewamy podwójną ilością mleka (podwójną w stosunku do ryżu), mieszamy i tak długo trzymamy na gazie, aż mleko zostanie całkowicie wchłonięte - od czasu do czasu mieszamy.
- Jak już napisałam wyżej wykorzystuję jabłka starte ze słoika, ale jeśli nie mamy gotowych to musimy zetrzeć na tarce, dosmaczyć cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Miękki ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, ale nie w całości, tylko tak mniej więcej 1/3, na warstwę ryżu kładziemy jabłka, przykrywamy ryżem a na to kładziemy pianę z białek.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy około 15 minut przy włączonej funkcji termoobiegu.
- Po wyjęciu możemy jeszcze oprószyć delikatnie cynamonem albo inną przyprawą do deserów.
PS ON się pewnie nie doczekał, ale słońce wyciągnęło mnie do ogrodu....czas mi się zgubił, w czasie kiedy szukałam kolejnych odsłon nadchodzącej wiosny...Oczar kwitnie, przebiśniegi i pierwsze krokusy. Obiecuję, że wkleję zdjęcia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz