Słoneczna sałatka
Składniki:
- 3 garście pociętych, różnorodnych sałat
- pół tuszki pstrąga wędzonego
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 9 małych pomidorków cherry
- 3 małe ogórki konserwowe
- 9 kulek winogron ciemnych
- 6 dojrzałych truskawek
- cebula szalotka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól ziołowo-czosnkowa w młynku
- natka pietruszki i pieprz do dekoracji
- Na talerzykach układać warstwami - sałatę, pstrąga w kawałkach, kukurydzę, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona, plasterki ogórka i krążki cebuli.
- Oprószamy solą ziołowo-czosnkową.
- Przygotowujemy sos - mieszamy dokładnie majonez z jogurtem i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.
- Sosem polewamy w fantazyjne wzory sałatkę.
- Kroimy truskawki w plastry i kładziemy na wierzchu.
- Oprószamy całość pieprzem świeżo, grubo mielonym i dekorujemy natką pietruszki.
A że ciepło i słonecznie to my zjedliśmy ją pod rozkwitającym drzewem magnolii:
A dziś, to znaczy w poniedziałek 22.04. ta sama magnolia wygląda tak:
23 kwietnia wygląda tak:
26 kwietnia tak:
A bez truskawek można? Takiego apetytu narobiłaś, że muszę lecieć do sklepu, bo pstrąga wędzonego też nie mam:( I kto mówi, że źle z otwartymi w niedziele sklepami? bo ja na pewno nie;)
OdpowiedzUsuńNiby można, ale truskawki dodają tego smaczku...więc lepiej z truskawkami... Udało Ci się zrobić? Smakowała?
OdpowiedzUsuńMoi panowie wolą coś konkretniejszego... salatka dobra dla mnie mniam...
OdpowiedzUsuńA cóż to za leserka kochana? Dziś już środa. Kolejny wpis poprosimy.
R