Dwie poduszki z odrobiną zieleni
Składniki:
- 2 porcje gotowego ciasta francuskiego,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 400 g pieczarek,
- ser tarty parmezan i mozzarella,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól ziołowo-czosnkowa,
- masło klarowane do smażenia
- zestaw sałat porwanych na kawałki, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży i kiszony, papryka konserwowa, cebula i co tam kto jeszcze lubi - to składniki do sałaty z oliwą, octem balsamicznym i ziołami w młynku np typu włoskiego
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy całe liście szpinaku, solimy, dodajemy wyciśnięty czosnek i krótko przesmażamy.
- Kroimy na grubsze plasterki pieczarki, wrzucamy na rozgrzane masło, solimy, pieprzymy i przesmażamy.
- Rozkładamy gotowe ciasto na blaszce, w taki sposób aby druga połowa ciasta pozostała do przełożenia na wierzch.
- Na połówce ciasta rozkładamy część szpinaku (większą część) i posypujemy serem np startym parmezanem, przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie ugniatając sklejamy brzegi.
- Z drugim ciastem postępujemy podobnie, ale na szpinak rozkładamy jeszcze podsmażone pieczarki i również posypujemy serem - tu startą mozzarellą, przykrywamy i sklejamy brzegi.
- Wstawiamy ciasta do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok. 20 minut.
- Podajemy z sałatką ze świeżych sałat.
Można jeść od razu, albo przespać się, bo na zimno też poduszki są smaczne:)
ładne poduszki i chyba smaczne? spróbuję kiedyś zrobić, ale mam tak mało czasu:(
OdpowiedzUsuńŁadne, smaczne i właściwie to szybko się robią, więc zachęcam:)
OdpowiedzUsuńJa właśnie dziś to zrobię! I zobaczymy czy ładne, czy smaczne i czy szybko. Dam znać!
OdpowiedzUsuńPoduchy palce lizać, zrobię je na pewno na obiad (może jutro? ciasto francuskie i szpinak mam), ale zamiast pieczarek dodam podsmażonego kurczaka, syn nie jada pieczarek...
OdpowiedzUsuńR
Wykonane....
OdpowiedzUsuńCo prawda szpinak z mrożonki, ale liściasty, zamiast pieczarek, kurczak pokrojony w kostkę i podsmażony, a na wierzchu zwykłym żółtym serem posypane,parmezanu nie miałam, do sklepu się nie chce bo zimno... wyszło rewelacyjne danko, szybkie i smaczne.
Polecam każdemu :)
R
Obiecałam napisać, czy ładne, smaczne i szybkie. Zdecydowane ładnie, zdecydowanie smaczne i w miarę szybkie. Świetny pomysł, dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuń