czwartek, 4 kwietnia 2013

Dwie poduszki

Kolejny szary, zimny dzień.  Ta szarość odbiera wiarę, że zieleń kiedykolwiek przyjdzie, a prószący, uporczywie i bez przerwy śnieżek, przykrywa znowu na biało te odrobiny kolorów co się próbują przebić przez szarość. Chce się spać i nic nie robić, więc na obiad dwie poduszeczki, Jak nastrój to nastrój:)

Dwie poduszki z odrobiną zieleni

Składniki:
  • 2 porcje gotowego ciasta francuskiego,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 400 g pieczarek,
  • ser tarty parmezan i mozzarella,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól ziołowo-czosnkowa,
  • masło klarowane do smażenia
  • zestaw sałat porwanych na kawałki, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży i kiszony, papryka konserwowa, cebula i co tam kto jeszcze lubi - to składniki do sałaty z oliwą, octem balsamicznym  i ziołami w młynku np typu włoskiego 
 
 Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy całe liście szpinaku, solimy, dodajemy wyciśnięty czosnek i krótko przesmażamy.
  2. Kroimy na grubsze plasterki pieczarki, wrzucamy na rozgrzane masło, solimy, pieprzymy i przesmażamy.
  3. Rozkładamy gotowe ciasto na blaszce, w taki sposób aby druga połowa ciasta pozostała do przełożenia na wierzch.
  4. Na połówce ciasta rozkładamy część szpinaku (większą część) i posypujemy serem np startym parmezanem, przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie ugniatając sklejamy brzegi.
  5. Z drugim ciastem postępujemy podobnie, ale na szpinak rozkładamy jeszcze podsmażone pieczarki i również posypujemy serem - tu startą mozzarellą, przykrywamy i sklejamy brzegi.
  6. Wstawiamy ciasta do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok. 20 minut.
  7. Podajemy z sałatką ze świeżych sałat.

Można jeść od razu, albo przespać się, bo na zimno też poduszki są smaczne:)

                                                                              








6 komentarzy:

  1. ładne poduszki i chyba smaczne? spróbuję kiedyś zrobić, ale mam tak mało czasu:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne, smaczne i właściwie to szybko się robią, więc zachęcam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie dziś to zrobię! I zobaczymy czy ładne, czy smaczne i czy szybko. Dam znać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poduchy palce lizać, zrobię je na pewno na obiad (może jutro? ciasto francuskie i szpinak mam), ale zamiast pieczarek dodam podsmażonego kurczaka, syn nie jada pieczarek...
    R

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykonane....
    Co prawda szpinak z mrożonki, ale liściasty, zamiast pieczarek, kurczak pokrojony w kostkę i podsmażony, a na wierzchu zwykłym żółtym serem posypane,parmezanu nie miałam, do sklepu się nie chce bo zimno... wyszło rewelacyjne danko, szybkie i smaczne.
    Polecam każdemu :)
    R

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiecałam napisać, czy ładne, smaczne i szybkie. Zdecydowane ładnie, zdecydowanie smaczne i w miarę szybkie. Świetny pomysł, dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń