piątek, 15 marca 2013

Placuszki z mąki żytniej z roszponką

Za oknem, tuż przed północą sypie gęsty śnieg....Płatki wirują i tańczą jakby zbliżało się Boże Narodzenie, bo tylko wtedy ma być tak bajkowo biało;)
Nie wiem, czy jutro obudzimy się zasypani na biało czy wszystko do rana minie, ale i tak podzielę się pomysłem na placuszki z żytniej mąki z roszponką i szynką, bo siły i tak nam będą potrzebne - jak nie na odśnieżanie, to na spacer wciąż jeszcze mroźną porą.

Placuszki z żytniej mąki z roszponką i szynką wędzoną - przepis trochę taki "na oko", bo ilość składników zależy od tego, ile placuszków chcemy przygotować:)

 Składniki:
  • mąka żytnia - około pół szklanki
  • woda - tyle, ile "wypije" maka, aby uzyskać gęste ciasto
  • mleko - odrobinę, tylko dla lekkiego rozrzedzenia ciasta
  •  sól ziołowo-czosnkowa z młynka
  •  4 rozety roszponki - całe, bez rozrywania
  •  2 plasterki szynki typu szwarcwaldzka lub parmeńska, pocięte w paski
  •  pieprz
  •  olej do smażenia
 Przygotowanie:
  1. Z mąki, wody i mleka przygotowałam gęste ciasto, posoliłam solą czosnkowo-ziołową, ale delikatnie.
  2. Do gotowego ciasta dodałam pokrojoną w paski szynkę, wszystko wymieszałam delikatnie.
  3. W tym czasie rozgrzałam patelnię, wlałam olej.
  4. Rozetki roszponki wkładałam osobno, tak jak widać na zdjęciu i dużą łyżką nakładałam placuszki na patelnię, smażyłam z obu stron, aż się zrumieniły.
  5. A ponieważ smażyłam na oleju i troszkę mi się przelało, to placuszki kładłam na kilka warstw ręcznika papierowego aby "odebrać" nadmiar  tłuszczu.
  6. Już upieczone placuszki oprószyłam delikatnie pieprzem, ale można z pieprzu zrezygnować.
  7. Tak upieczone placuszki podajemy z dowolną surówką - mieszanką sałat lub po prostu z ogórkiem lub pomidorem.

Zdjęcia poniżej przedstawiają kolejne etapy - przygotowywanie, smażenie, odsączanie i efekt końcowy...a nie, końcowego nie widać, bo zniknęły niemal natychmiast:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz