Jajka mogą być też interesujące jako danie podane na wielkanocne śniadanie. Dziś przepis na:
Jajka marmurkowe w zalewie kminkowej
Składniki:
- Jajka- tyle ile chcemy, ok.6-10 szt.,
- 1 główka czosnku,
- zioła- rozmaryn, tymianek – ok. 2-4 szczypt (takich jak soli),
- sos sojowy,
- 300ml wina czerwonego,
- 2 łyżki stołowe octu, łyżka stołowa cukru,
- łyżeczka kolendry, kurkumy, łyżka kminku i czarnej herbaty liściastej, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków i cynamonu.
- Ugotować jaja na twardo (mocno twardo!), połowę jaj obrać, połowę obtłuc, tak aby skorupki były tylko nadtłuczone- popękane
- Zagotować wino z solą, sosem sojowym, octem, pieprzem, cukrem, ziołami, kolendrą, kurkumą, kminkiem, herbatą, gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem
- Gorącą zalewą zalać jajka, wynieść do zimnego pomieszczenia- piwnicy lub spiżarki.
- Jaja podajemy na półmisku udekorowanym zielona sałatą- te w skorupkach oczywiście obieramy- i naszym oczom ukazują się piękne marmurkowe wzorki.
Ale jaja:)
OdpowiedzUsuńCo za niesamowite jaja, nigdy jeszcze takich nie widziałem, zaraz lecę namawiać Żonkę, żeby takie zrobiła. Super! I naprawdę takie wychodzą?
OdpowiedzUsuńNaprawdę, a czasem nawet jeszcze ciekawsze:) I smak niesamowity...
UsuńSzczególnie to marmurkowe na ostatniej fotografii, jak biały marmur.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam takie jajka, ale moczyłam je w mocnej herbacie i na pewno nie były tak aromatyczne jak Twoje :)
Masz rację, że są aromatyczne:)
OdpowiedzUsuńEksperyment czas zacząć, ONA robię te Twoje marmurkowe jaja i jestem ciekawa co z tego wyjdzie:):):)
OdpowiedzUsuń