poniedziałek, 25 marca 2013

Od ptaków do jajek

Codziennie podglądane ptaki uświadomiły mi, że to już się przecież zaczął Wielki Tydzień a wraz z nim większe lub mniejsze przygotowania do świąt. W moim przypadku przygotowania to także zabawa z jajkami - przygotowywanie pisanek, kraszanek a także różnorodne pomysły kulinarne. Kiedy córki były małe całymi nocami zdobiłam jajka, aby rano cieszyć się ich radosnymi, zachwyconymi minami. Lata minęły, córki dorosły i same  kolorują wielkanocne jajka.
Jajka mogą być też interesujące jako danie podane na wielkanocne śniadanie. Dziś przepis na:

Jajka marmurkowe w zalewie kminkowej

Składniki:

  • Jajka- tyle ile chcemy, ok.6-10 szt., 
  • 1 główka czosnku, 
  • zioła- rozmaryn, tymianek – ok. 2-4 szczypt (takich jak soli), 
  • sos sojowy, 
  • 300ml wina czerwonego, 
  • 2 łyżki stołowe octu, łyżka stołowa cukru, 
  • łyżeczka kolendry, kurkumy, łyżka kminku i czarnej herbaty liściastej, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków i cynamonu.
Przygotowanie:
 
  1. Ugotować jaja na twardo (mocno twardo!), połowę jaj obrać, połowę obtłuc, tak aby skorupki były tylko nadtłuczone- popękane
  2. Zagotować wino z solą, sosem sojowym, octem, pieprzem, cukrem, ziołami, kolendrą, kurkumą, kminkiem, herbatą, gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem
  3. Gorącą zalewą zalać jajka, wynieść do zimnego pomieszczenia- piwnicy lub spiżarki. 
  4. Jaja podajemy na półmisku udekorowanym zielona sałatą- te w skorupkach oczywiście obieramy- i naszym oczom ukazują się piękne marmurkowe wzorki.
Można przechowywać do 7 dni! To jaja i smaczne i bardzo dekoracyjne


6 komentarzy:

  1. Co za niesamowite jaja, nigdy jeszcze takich nie widziałem, zaraz lecę namawiać Żonkę, żeby takie zrobiła. Super! I naprawdę takie wychodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę, a czasem nawet jeszcze ciekawsze:) I smak niesamowity...

      Usuń
  2. Szczególnie to marmurkowe na ostatniej fotografii, jak biały marmur.
    Ja kiedyś robiłam takie jajka, ale moczyłam je w mocnej herbacie i na pewno nie były tak aromatyczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, że są aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eksperyment czas zacząć, ONA robię te Twoje marmurkowe jaja i jestem ciekawa co z tego wyjdzie:):):)

    OdpowiedzUsuń