wtorek, 21 maja 2013

Pora na chłodniki

Kiedy świeci słońce, pachnie ziemią i poplątaniem zapachów różnorodnych kwiatów, termometr wskazuje mocno powyżej 20 stopni to często towarzyszy temu nasze rozleniwienie... A wtedy nie chce się gotować, bo przyjemniej siedzieć w ogrodzie niż stać przy kuchence gazowej nad garnkami.
Idealnym rozwiązaniem, aby nie zagłodzić rodzinki i się nie namęczyć w gorącej kuchni są chłodniki!
To zupy na bazie kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu a także wywaru warzywnego.
Ostatnie bardzo ciepłe dni spowodowały, że zmieniliśmy troszkę rozkład posiłków a w związku z tym rozpoczęliśmy sezon  chłodnikowy:)

Chłodnik ogórkowy



Hiszpański chłodnik  salmorejo, lekko zmodyfikowany



Chłodnik bananowy


Chłodnik tradycyjny, tak zwany litewski



Okrashka



Chłodnik z awokado




Chłodnik litewski, wersja z ogórkiem małosolnym


Chłodnik pomidorowy




2 komentarze: