piątek, 12 kwietnia 2013

Kolacja z cyklu wiosenna, lekka...

Jakiś dziwny dzień. Słońce za chmurami, ale udało się znaleźć słoneczną chwilę na spacer po ogrodzie. Musiałam wyjść, bo już z okna zobaczyłam dwie kolorowe plamy...niebieską i fioletową...tak, tak, wreszcie irysy rozkwitły...tylko jeszcze żółte boją się chłodu i swoje wnętrze chronią....





A wieczorem, a wieczorem wiosenna kolacja...

Trójkolorowy omlet 

Składniki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • pół parówki z piersi kurcząt
  • kawałeczek czerwonej papryki
  • kilka szczypiorków
  • odrobina masła klarowanego 
  • sól himalajska, pieprz 

Przygotowanie:
  1. Jajko rozbijamy w kubeczku, dolewamy 3 łyżki mleka i dokładnie roztrzepujemy, solimy.
  2. Na rozgrzanej patelni (najlepiej ceramicznej), na odrobinie masła - dla smaku, delikatnie podsmażamy pokrojoną w plasterki parówkę oraz pociętą w paseczki czerwoną paprykę- podsmażamy tak, aby te dwa składniki nie wymieszały się ze sobą.
  3. Na tak podsmażone parówkę i paprykę delikatnie wylewamy roztrzepane jako, na jeszcze płynne w części wolnej od pozostałych składników wsypujemy pocięty szczypiorek.
  4. Delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem- lub bardziej, to zależy od upodobań.
  5. Podsmażamy na niezbyt dużym ogniu, tak długo, aż jajko zetnie się.
  6. Ostrożnie zsuwamy na talerz, podajemy z bułeczką z masłem....

2 komentarze: