A wieczorem, a wieczorem wiosenna kolacja...
Trójkolorowy omlet
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- pół parówki z piersi kurcząt
- kawałeczek czerwonej papryki
- kilka szczypiorków
- odrobina masła klarowanego
- sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
- Jajko rozbijamy w kubeczku, dolewamy 3 łyżki mleka i dokładnie roztrzepujemy, solimy.
- Na rozgrzanej patelni (najlepiej ceramicznej), na odrobinie masła - dla smaku, delikatnie podsmażamy pokrojoną w plasterki parówkę oraz pociętą w paseczki czerwoną paprykę- podsmażamy tak, aby te dwa składniki nie wymieszały się ze sobą.
- Na tak podsmażone parówkę i paprykę delikatnie wylewamy roztrzepane jako, na jeszcze płynne w części wolnej od pozostałych składników wsypujemy pocięty szczypiorek.
- Delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem- lub bardziej, to zależy od upodobań.
- Podsmażamy na niezbyt dużym ogniu, tak długo, aż jajko zetnie się.
- Ostrożnie zsuwamy na talerz, podajemy z bułeczką z masłem....
Uwielbiam irysy!!!
OdpowiedzUsuńDopiero zaczęły kwitnąć, zdążysz:)
OdpowiedzUsuń